
Mindre alkohol – bättre hälsa och starkare samhälle
Att dricka mindre alkohol är bra för hjärnhälsan, minskar risken för sjukdomar och sparar samhällsresurser. En ny forskningsrapport visar hur även små förändringar kan ge stora hälsofördelar.
Att dricka mindre alkohol gynnar både individen och samhället. Det visar en ny forskningssammanställning, Hälsovinster och samhällseffekter av minskad alkoholkonsumtion. Rapporten är framtagen av en internationell forskargrupp och initierad av flera organisationer, däribland Hjärnfonden.
Rapporten belyser hur även små förändringar i alkoholvanor kan leda till förbättrad hjärnhälsa, minskad risk för sjukdomar och ökad livskvalitet. Samtidigt kan samhället spara stora resurser genom minskad belastning på sjukvården och färre alkoholrelaterade brott och olyckor.
Alkoholens påverkan på hjärnan och andra organ
Forskningen blir allt tydligare: alkohol påverkar i princip alla organ i kroppen, inklusive hjärnan. Alkoholkonsumtion kan leda till:
- Försämrad kognitiv förmåga, inklusive beslutsförmåga, minne och risk för demens.
- Ökad risk för stroke, hjärt-kärlsjukdomar och flera cancerformer
- Försämrad psykisk hälsa, med ökad risk för depression och ångest
Det positiva är att hjärnan har en betydande förmåga att återhämta sig från alkoholrelaterade skador, eller bromsa sjukdomsutveckling, om alkoholkonsumtionen minskar eller avslutas. Forskning visar också att de som deltar i initiativ som Sober October uppvisar generellt förbättrad psykisk hälsa och välbefinnande i samband med dessa avgränsade perioder. Till exempel visar rapporten även att depressionssymtom kan minska genom att sänka eller helt undvika med alkohol.
Samhällsvinster av minskad alkoholkonsumtion
Rapporten visar också på breda samhällsekonomiska vinster vid en minskad alkoholkonsumtion. Exempel från pandemin, då alkoholintaget sjönk i flera länder, pekar på färre våldsbrott, färre akutbesök på sjukhus och ökad trygghet i samhället.
– Jag tror att få faktiskt inser hur stor påverkan alkohol har på vårt välbefinnande och vår hjärnhälsa. Att minska sin konsumtion kan ge märkbara hälsofördelar för individen. Det skulle också medföra stora besparingar för samhället om många individer minskade sin konsumtion säger Joakim Ramsberg, chef för Forskning och Samhälle på Hjärnfonden.
Politiska åtgärder fungerar
Rapporten understryker att politiska insatser kan vara effektiva för att begränsa alkoholkonsumtionen. Åtgärder som begränsad tillgänglighet och ökad medvetenhet om alkoholens skadeverkningar har visat sig leda till lägre konsumtion och därmed minskade hälso- och samhällskostnader.
Vill du veta mer?
Rapporten Hälsovinster och samhällseffekter av minskad alkoholkonsumtion innehåller djupgående analyser av alkoholens påverkan på hälsa och samhälle.
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent