Hjärnfonden
Ge en gåva
Tomas Olsson, professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Text: Sofia Ström Bernad

Skribent

Kategori: MS

Lästid: 2 minuter

Virus och gener kan samverka vid MS

Antikroppar mot Epstein-Barr-viruset kan felaktigt angripa ett protein i hjärnan, vilket kan bidra till utvecklingen av MS. Fynden kan på sikt leda till bättre diagnostik och behandling av MS. Studien har fått stöd från Hjärnfonden.

Alla med den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS, där immunsystemet angriper hjärnan och ryggmärgen, bär på Epstein-Barr-viruset. Exakt hur viruset bidrar till sjukdomen är dock ännu inte helt klarlagt.

Epstein-Barr-viruset är ett vanligt DNA-virus som tillhör herpesgruppen. Uppskattningsvis 90–95 procent av alla vuxna är bärare av Epstein-Barr-viruset och har bildat antikroppar mot det. Antikroppar mot Epstein-Barr-viruset finns i kroppen hos alla som har varit infekterade av viruset.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet och Stanford Medicine visat att kombinationen av dessa antikroppar och genetiska riskfaktorer kraftigt ökar risken för sjukdomen MS.

Immunförsvaret attackerar nervsystemet

Forskarna tror att antikroppar mot ett protein från Epstein-Barr-viruset (EBNA1) av misstag kan korsreagera med ett liknande protein i hjärnan (GlialCAM), vilket troligen bidrar till att MS utvecklas. Forskarna har sett att bitar av dessa protein har likadana sekvenser.

– Vi har sett att personer med MS har ökade antikroppshalter mot tre olika proteiner som finns i nervsystemet, Anoctamin2, alfa b Crystelline och Glial Cam. Det intressanta är att bitar av dessa protein har likadana sekvenser som EBNA1, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Tomas Olsson har lett forskningen vid Karolinska tillsammans med professor Ingrid Kockum och biträdande lektor Olivia Thomas.

– Vi tror att mekanismen för detta kan vara att immunsystemet, när det bekämpar Epstein-Barr-viruset, av misstag angriper liknande molekyler i nervsystemet. Immunsystemet “misstar” nervsystemets molekyler för att vara en del av viruset och attackerar dem istället. Den här felaktiga attacken kan leda till autoimmunitet, när immunsystemet angriper kroppens egna celler, vilket kan bidra till utvecklingen av MS.

Genetisk riskfaktor också viktig

Höga nivåer av antikroppar tillsammans med en genetisk riskfaktor för MS (HLA-DRB115:01) visade sig öka risken för sjukdomen. Och om en person saknar en skyddande genvariant (HLA-A02:01) och har antikroppar mot proteiner i hjärnan, så kopplades detta till en betydligt högre risk för att utveckla MS.

På sikt kan fynden leda till bättre diagnostik och behandling av MS

– Det finns en stor aktivitet vad gäller vaccinationer mot Epstein-Barr-viruset vilket kanske kan minska förekomsten av MS. Men kanske ännu intressantare perspektiv är att vissa antivirala läkemedel kan påverka Epstein-Barr-viruset. Sedan kan man tänka sig att utveckla metoder för immunologisk tolerans mot just dessa kroppsegna proteiner, säger Tomas Olsson.

Vad betyder finansieringen från Hjärnfonden?

– Det är ett mycket viktigt tilläggsstöd för att nå fram med våra studier. Även om vi har goda anslag från exempelvis Vetenskapsrådet så är finansieringen inte tillräcklig för studierna.

Vad betyder finansieringen från Hjärnfonden

– Det är ett mycket viktigt tilläggsstöd för att nå fram med våra studier. Även om vi har goda anslag från exempelvis Vetenskapsrådet så är finansieringen inte tillräcklig för studierna.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Sofia Ström Bernad

Skribent

Sofia Ström Bernad är journalist och kommunikatör med inriktning på forskning. Hon har bland annat läst journalistik och media och kommunikation vid Stockholms universitet.
Läs mer om Sofia Ström Bernad

Relaterat

Tuva Malmström

Tuva fick MS som 18-åring

Från att ha varit en vanlig och aktiv 18-åring fick Tuva Malmström chockbeskedet att hon fått MS. Livet förändrades över en natt. Nu vill hon arbeta för att sprida kunskap om sjukdomen och samla in pengar till forskningen via sin insamling hos Hjärnfonden.
Markus Fahlström, forskare vi Uppsala universitet.

Blodflödet i hjärnan efter skador och sjukdomar

Hjärnfondens stipendiat Markus Fahlström strävar efter att förstå hur hjärnan kompenserar och försöker återställa sin funktion vid sjukdomar som framförallt påverkar blodflödet i hjärnan. Han utvecklar en matematisk modell för att studera cerebrovaskulär reserv, en parameter som reflekterar hjärnans förmåga att anpassa sitt blodflöde.
Josefine Särneholm genomgick en autolog blodstamcellstransplantation som behandling för sin MS.

Autolog blodstamcells-transplantation mot MS

För MS-patienter med återkommande skov kan autolog blodstamcellstransplantation vara en effektiv behandling. Josefine Särnholm fick MS 2019 och berättar om sin upplevelse av behandlingen.
En närbild på en forskare med handskar som jobbar med prover.

Ny forskning: Så utvecklas MS

Multipel skleros, MS, kännetecknas av inflammationshärdar i centrala nervsystemet. Nu har forskare kunnat visa på cellnivå hur inflammationshärdarna utvecklas. Studien är finansierad av Hjärnfonden.

Ny upptäckt ger hopp om att bekämpa svår MS

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har identifierat den första MS-genvarianten som kan kopplas till sjukdomens svårighetsgrad. Upptäckten öppnar upp för nya behandlingar.
Nikki lever med den neurologiska sjukdomen MS

MS-dagen uppmärksammar vi den 30 maj

Den 30 maj är det den internationella MS-dagen. I Sverige har ca 20 000 individer MS och 600 nya fall tillkommer varje år.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta