Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin och Sofia Ström Bernad

Skribenter

Foto: Birgit Walsh

Lästid: 4 minuter

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.

2019 tog Hjärnfonden emot den största testamentsgåvan hittills till forskning om Alzheimers sjukdom i Sverige – 70 miljoner kronor från en okänd kvinna. Fem år senare samlas sex ledande forskare på ett symposium vid Karolinska Institutet för att återrapportera hur pengarna använts.

Den unika testamentsgåvan gav Hjärnfonden möjlighet att genomföra en särskild satsning på forskning om Alzheimers sjukdom. I nära dialog med stiftelsens vetenskapliga nämnd togs en riktad utlysning fram, där både vetenskaplig kvalitet och relevans vägdes in. Totalt inkom 70 ansökningar, och efter noggrann granskning valdes sex projekt ut för flerårigt stöd. Fem år senare presenteras nu resultaten vid ett symposium på Karolinska Institutet.

Professor Martin Hallbeck vid Linköpings universitet var en av de forskare som mottog stöd från det stora testamentet och höll ett föredrag "Från endosomer till vesiklar: Cellulära vägar som driver Alzheimers sjukdom".

Ett testamente som förändrade allt

– Ett så stort testamente hade vi aldrig fått förut, berättar Hjärnfondens generalsekreterare Anna Hemlin.

– Vi ville verkligen förvalta gåvan på ett sätt som skulle göra så stor skillnad som möjligt – både för forskningen och för alla som lever med Alzheimers sjukdom. Därför åkte jag och en kollega och träffade testatorns bästa vän, för att få en känsla för vem hon var och vad som intresserade henne. Det mötet hjälpte oss och vår vetenskapliga nämnd att sätta riktlinjer för en särskild utlysning där hennes pengar sedan fördelades.

Resultatet blev en strategiskt utformad satsning med långsiktig finansiering för sex lovande forskningsprojekt, utvalda i hård konkurrens av Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

Professor Bart de Strooper är en världsberömd molekylärbiolog och alzheimerforskare vid Vlaams Instituut voor Biotechnologie och KU Leuven (Leuven, Belgien) samt vid UK Dementia Research Institute och University College London, Storbritannien. Han var key note speaker vid Hjärnfondens alzheimersymposium.

Återrapportering - fem år av framsteg

Nu, fem år senare, är det dags för återrapportering. På initiativ av Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd samlades forskarna till The Swedish Brain Foundation’s Alzheimer Symposium, ett heldagsevenemang på Karolinska Institutet, där forskningsresultat och erfarenheter delades.

Professor Bart De Strooper, framstående belgisk molekylärbiolog och expert inom Alzheimers sjukdom, var keynote speaker på symposiet.

– Ett symposium som detta är ett fantastiskt sätt för forskare att interagera och sprida kunskap informellt. De får ta del av data som ännu inte är publicerade och får feedback från andra forskare på det egna arbetet. Dessutom ser och känner man att forskningen är levande och det skapar energi och motivation.
Han menar att den stora donationen till Hjärnfonden har en enorm betydelse och kommer att sprida många ringar på vattnet.

– Alzheimerforskning och demenssjukdomar har länge varit “tabu” att forska på. Konsekvensen har blivit att forskningsfältet varit extremt underbeforskat om man jämför exempelvis med cancer. Detta har medfört sämre finansiering, både privat och statlig. Men en donation som denna sänder en stark signal till samhället om att något kan göras och att det är viktigt att investera. Det har en katalyserande effekt!

– Här har insamlingsorganisationer också en viktig chans att styra forskningen. Om man lyssnar noggrant på forskarna på sådana här möten (som handlade främst om grundforskning, reds anmärkning) så kan de fånga upp det tidiga tänkandet och investera innan statliga organ ens börjat fundera på det. Det skapar en mycket större dynamik i fältet.

Många internationella världsledande forskare var på plats. Till exempel hade universitetslektor och hederskonsulterande neuropatolog, Zane Jaunmuktane, från University College London Hospitals ett föredrag med titeln "The potential for amyloid-beta transmission: What the evidence tells us.".

Bart de Strooper ser mycket optimistiskt på alzheimerforskningens framtid.

– Jag skulle säga att fältet exploderar just nu. Det har varit en stadig kunskapsutveckling, men nu börjar allt falla på plats och vi börjar få riktig insikt i hela sjukdomsförloppet. Jag tror att nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom är ganska nära. Flera nya behandlingar testas just nu, som gamma-sekretas-modulatorer, tau-antikroppar och antiinflammatoriska läkemedel. Det finns också nya blodprover som gör det lättare att följa sjukdomens utveckling. Forskningen går snabbt framåt, och många delar börjar falla på plats.

Hösten 2019 hölls en utdelningsceremoni i Stockholm för de forskare som fått del av testamentsgåvan. Se videon när forskarna presenterar sina projekt här:

Forskare som tilldelas medel för sin forskning om Alzheimers sjukdom

  • Christer Betsholtz, Karolinska Institutet
    Upprättandet och användning av en molekylär karta över Alzheimers sjukdom
  • Kaj Blennow, Göteborgs universitet
    Personaliserad medicin vid Alzheimers sjukdom
  • Martin Hallbeck, Linköpings universitet
    Hur sprids Alzheimers sjukdom – diagnostik och behandling grundade i mekanismer
  • Per Hammarström, Linköpings universitet
    Betydelsen av konformationsvariationer (polymorfism) av Abeta
  • Jan Johansson, Karolinska Institutet
    BRICHOS: Från nytt koncept till behandling av Alzheimers sjukdom
  • Stina Syvänen, Uppsala universitet
    Antibody-based PET radioligands for imaging of toxic Aâ and neuroinflammation in Alzheimer’s disease

Ett bevis på vilken skillnad ett testamente kan göra

Testamentet från 2019 visar med stor tydlighet vad en enda gåva kan leda till: konkreta forskningsframsteg, ny kunskap som delas över institutionsgränser och nya möjligheter för ett helt forskningsfält att ta nästa steg.

Att testamentera till Hjärnfonden

Genom att inkludera Hjärnfonden i ditt testamente bidrar du till livsviktig forskning om hjärnan och dess sjukdomar. Du kan testamentera en bestämd summa, en procentandel av din kvarlåtenskap, värdepapper eller fastigheter. Hjärnfonden erbjuder kostnadsfri hjälp med att upprätta testamenten genom samarbeten med juristbyråer som Lawly och Lavendla.

Att testamentera till forskning är ett sätt att lämna ett avtryck som räcker långt bortom det egna livet.

Vill du veta mer om hur du kan testamentera till Hjärnfonden?

Relaterat

Han forskar på ny behandling mot Alzheimer

Pontus Plavén Sigray vid Karolinska Institutet ska, med stöd från Hjärnfonden, studera om läkemedlet rapamycin kan bromsa Alzheimergenom att aktivera hjärnans reningssystem och minska skadliga proteinansamlingar.
Professor Lars Lannfelt i sitt laboratorium, vars forskning ligger till grund för alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab), nyligen godkänt av EU. Upptäck mer om hur monoklonala antikroppar kan bromsa Alzheimers sjukdom.

EU godkänner alzheimerläkemedel

EU- kommissionen godkänner alzheimerläkemedlet Leqembi (lecanemab).

Ny generation hjärnforskare får stöd från Hjärnfonden

Sju lovande forskare får nu Hjärnfondens postdoktorala anställningsstöd. Totalt delas 13,7 miljoner kronor ut för att stärka nästa generations spetsforskning om hjärnan.

Målsökande läkemedel kan bromsa Alzheimer och Parkinson

Varje år drabbas miljontals av sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, där nervceller i hjärnan bryts ner. Nu utvecklar forskare målsökande läkemedel som kan hjälpa kroppen att bromsa sjukdomsförloppet.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
Niklas Marklund, professor i neurokirurgi vid Lunds universitet, överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Därför kan en hjärnskada leda till Alzheimer

Sedan tidigare är det känt att en svår hjärnskada, ett trauma mot huvudet, kan öka risken för demens. Nu har forskare tagit reda på varför och hoppas att det kan leda till nya behandlingar. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta