
Text: Arne Lindgren
Professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare i neurologi vid Skånes Universitetssjukhus, Lund
Kategori: Stroke
Lästid: 2 minuter
Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke
I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.
Som läkare har jag arbetat med strokepatienter i många, många år. Jag har på nära håll sett de stora besvär som sjukdomen kan orsaka. Men jag har också förundrats över hur väl vissa patienter med stroke återhämtar sig jämfört med andra, trots att de på ytan har samma förutsättningar. Det handlar alltså inte bara om sådant som strokeskadans storlek eller mängden rehabilitering – utan om andra, hittills okända faktorer. Nu arbetar jag och min forskargrupp för att lösa denna gåta.
Om vi upptäcker vad som ligger bakom ”superåterhämtningarna” hoppas vi att det går att överföra dessa faktorer till andra strokepatienter. Utmaningen är att vi måste göra breda undersökningar för att få en nödvändig helhetsbild. Det innebär att vårt arbete är resurskrävande.
I dagsläget arbetar vi med att samla in data från ett stort antal strokepatienter. Vi följer var och en under ett år och gör under den tiden flera noggranna kliniska undersökningar, för att se hur personernas mående och funktioner utvecklas. Vid varje tillfälle tar vi också blodprov som vi gör avancerade biokemiska analyser av. Vårt mål är att kunna identifiera särskilda molekylära mönster som går att koppla till bra patientutfall. Det kan i sin tur ge ledtrådar och idéer till nya, effektiva metoder för att förbättra återhämtningen.
Många av mina strokepatienter har svåra symptom som hjärntrötthet, försämrad rörelseförmåga och kognitiva nedsättningar – långt efter insjuknandet. Som läkare blir jag frustrerad över att det inte finns fler sätt att hjälpa dem. Därför hoppas jag att vi strokeforskare får möjlighet att utveckla nya behandlingar. Väldigt många som har fått stroke, och deras närstående, hoppas innerligt att det ska komma nya behandlingar.