Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Arne Lindgren

Professor i neurologi vid Lunds universitet och överläkare i neurologi vid Skånes Universitetssjukhus, Lund

Kategori: Stroke

Lästid: 2 minuter

Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke

I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.

Som läkare har jag arbetat med strokepatienter i många, många år. Jag har på nära håll sett de stora besvär som sjukdomen kan orsaka. Men jag har också förundrats över hur väl vissa patienter med stroke återhämtar sig jämfört med andra, trots att de på ytan har samma förutsättningar. Det handlar alltså inte bara om sådant som strokeskadans storlek eller mängden rehabilitering – utan om andra, hittills okända faktorer. Nu arbetar jag och min forskargrupp för att lösa denna gåta.

Om vi upptäcker vad som ligger bakom ”superåterhämtningarna” hoppas vi att det går att överföra dessa faktorer till andra strokepatienter. Utmaningen är att vi måste göra breda undersökningar för att få en nödvändig helhetsbild. Det innebär att vårt arbete är resurskrävande.

I dagsläget arbetar vi med att samla in data från ett stort antal strokepatienter. Vi följer var och en under ett år och gör under den tiden flera noggranna kliniska undersökningar, för att se hur personernas mående och funktioner utvecklas. Vid varje tillfälle tar vi också blodprov som vi gör avancerade biokemiska analyser av. Vårt mål är att kunna identifiera särskilda molekylära mönster som går att koppla till bra patientutfall. Det kan i sin tur ge ledtrådar och idéer till nya, effektiva metoder för att förbättra återhämtningen.

Många av mina strokepatienter har svåra symptom som hjärntrötthet, försämrad rörelseförmåga och kognitiva nedsättningar – långt efter insjuknandet. Som läkare blir jag frustrerad över att det inte finns fler sätt att hjälpa dem. Därför hoppas jag att vi strokeforskare får möjlighet att utveckla nya behandlingar. Väldigt många som har fått stroke, och deras närstående, hoppas innerligt att det ska komma nya behandlingar.

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

“Mammas hjärna är skadad”

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta