Hjärnfonden
Ge en gåva

Kategori: Stroke

Lästid: 2 minuter

"Mammas hjärna är skadad"

När Beatrice Andersson var 24 år fick hon en kraftig stroke. Hjärnfonden intervjuade henne för två år sedan – då hade hon fortfarande stora utmaningar. Här berättar hon om läget idag.

Kan du påminna om vad som hände när du insjuknande?

– Jag hade genomgått en enkel knäoperation och två dagar senare fick
jag en stroke. Varken jag eller min familj förstod vad som hände. Vi trodde att jag hade fått i mig för mycket av morfinet mot knäsmärtorna. Därför väntade vi i flera dagar med att åka till sjukhuset. Och då fanns det inte mer att göra än att sätta igång med rehabilitering.

Nu har det gått sex år. Hur har vägen tillbaka sett ut?

– Efter ett halvårs sjukskrivning började jag jobba igen. Kroppen funkade rätt bra, men jag var fortfarande väldigt hjärntrött. Så det blev flera bakslag och till slut sjukskrevs jag igen. Sedan dess har jag fått tre barn på ganska kort tid, så jag har varit föräldraledig mycket. Efter stroken kände jag att jag ville ha en stor familj.

Hjärntröttheten har fortfarande inte gett med sig?

– Nej, fast den har avtagit lite med tiden. Men för att jag ska få livet att fungera är det avgörande med en välplanerad vardag och bra med sömn.Det är ett pussel att få ihop det. Utan en fin partner och hjälpsamma mor- och farföräldrar hade det inte gått. Vi har även pratat med barnen om att ”mammas hjärna är skadad” för att de ska förstå varför jag behöver sova så mycket.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har insett att jag kanske aldrig kommer att kunna jobba hundra procent. Det känns nästan lite pinsamt i dagens samhälle, speciellt eftersom det inte syns på mig att jag är sjuk. Men jag får försöka acceptera det.

Vad hoppas du att hjärnforskningen kan bidra med?

– Precis som när vi pratade senast så är min högsta dröm ett mirakelpiller som tar bort hjärntröttheten. Jag vet att många strokedrabbade hoppas på nya behandlingar som hjälper till med återhämtningen.

Läs den tidigare intervjun med Beatrice Andersson (då Karlsson).

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Relaterat

Det finns för få sätt att hjälpa personer efter en stroke

I dag lever över 140 000 svenskar med funktionsnedsättningar till följd av stroke. Här berättar Arne Lindgren, professor och överläkare, om sin forskargrupps arbete med att hitta möjliga vägar för att förbättra återhämtningen.
Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet

Går det att reparera en hjärna med Parkinson?

I samband med Internationella Parkinsondagen berättar professor Malin Parmar om sitt arbete med stamcellsbehandlingar mot Parkinson. Det kan även få betydelse i kampen mot bland annat Alzheimer, stroke och ALS.
En komposition i kollageform med en kvinnlig hjärnforskare vid en vintage-dator, där en förstoring av ett ansikte i svartvitt framträder i bakgrunden genom ett fönster. En kontrast mellan människa, teknologi och hjärnforskning.

Olika risker med olika hormonläkemedel

En ny studie, den största i världen på hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär, har analyserat riskerna för blodpropp, stroke och hjärtinfarkt. Studien publiceras i BMJ och är finansierad av Hjärnfonden.
Nathalie och Kim Björnsen Åklint.

En tandemklassiker till förmån för hjärnforskningen

Nathalie och Kim Björnsen Åklint tänker utföra den korta varianten av den svenska klassikern. Men de nöjer sig inte med det. Paret ska göra en tandemklassiker – de ska sitta ihop genom nästan alla moment. Allt till förmån för hjärnforskningen.
Bild på Katharina Stibrant Sunnerhagen.

”Det krävs nya forskningsframsteg för att stroke ska kunna stoppas”

WHO:s expert på strokerehabilitering, professor Katharina Stibrant Sunnerhagen, leder en stor forskargrupp som får stöd från Hjärnfonden. Här berättar hon om sitt livsviktiga arbete – och förklarar varför gåvor till hjärnforskningen är så viktiga.
En bild på Angela och hennes mamma Inger som drabbades av stroke.

Inger drabbades av stroke flera gånger

En stroke kan orsakas av en blodpropp i hjärnan eller av en hjärnblödning. Under livets gång drabbades Inger Engström av båda varianterna – den sista gången återhämtade hon sig aldrig. Här berättar dottern Angela om Ingers sjukdomstid.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta