Hjärnfonden
Ge en gåva

Text: Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Kategori: Forskningsstöd

Lästid: 2 minuter

Ny generation hjärnforskare får stöd från Hjärnfonden

Sju lovande forskare får nu Hjärnfondens postdoktorala anställningsstöd. Totalt delas 13,7 miljoner kronor ut för att stärka nästa generations spetsforskning om hjärnan.

Tiden som postdoktor är en kritisk fas i en forskares karriär – då formas den självständiga forskarrollen och grunden läggs för framtida vetenskapliga genombrott.

Genom att finansiera postdoktorala anställningar ger Hjärnfonden forskare i början av sin akademiska karriär en möjlighet att fördjupa sin kompetens, etablera egna projekt och bidra till utvecklingen av ny kunskap om hjärnan och dess sjukdomar.

– Postdoktorala anställningar ger forskare trygghet och långsiktighet i en avgörande fas av karriären. Genom det här stödet vill vi bidra till banbrytande forskning som annars riskerar att gå förlorad, säger Joakim Ramsberg, chef för Forsknings- och Samhällsavdelningen på Hjärnfonden.

Satsning på framtidens forskare

Årets mottagare av Hjärnfondens postdoktorala anställningsstöd representerar olika delar av hjärnforskningens breda fält – från neuroinflammation och psykisk ohälsa till barnneurologi och hjärnans åldrande.

Tillsammans får de sju forskarna totalt 13,7 miljoner kronor i stöd.

Följande forskare har beviljats anställningsstödet

  • Nils Dennhag, Stockholms universitet
    ALS
  • Iris Stoltenborg, Göteborgs universitet
    Anorexia nervosa
  • Fabio Begnini, Uppsala universitet
    Läkemedelsmolekyler
  • Embla Eugensdottir Steiner, Karolinska Institutet
    Hjärntumör
  • Pontus Plavén Sigray, Karolinska Institutet
    Alzheimers sjukdom
  • Jesse Huang, Karolinska Institutet
    MS
  • Rasmus Berglund, Karolinska Institutet
    Hjärnans immunförsvar

Vi vet alldeles för lite om biologin bakom anorexi. För att kunna utveckla bättre behandlingar måste vi först förstå hur sjukdomen fungerar. Det kräver tid, resurser och långsiktighet.

Iris Stoltenborg

Postdoktor vid Göteborgs universitet

För hjärnans bästa - för allas skull

Genom att stötta forskare i en tidig och ofta osäker fas bidrar Hjärnfonden till långsiktig kunskapsutveckling inom områden där behoven är stora och lösningarna ännu få. Forskningen som nu får stöd kan leda till framtida genombrott i hur vi förstår, behandlar eller förebygger sjukdomar som alzheimer, stroke, depression eller autism.

– Forskning om hjärnan kräver både uthållighet och djup kompetens. Det här stödet är ett sätt för oss att möjliggöra det – och att bygga framtidens lösningar redan idag, säger Joakim Ramsberg.

Här kan du se vilka andra forskningsprojekt som fått stöd från Hjärnfonden genom åren.

Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Vill du läsa fler artiklar som denna? Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration - från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

Mejladress*

Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy

Emelie Bäckelin, vetenskaplig redaktör och skribent på Hjärnfonden

Emelie Bäckelin

Vetenskaplig redaktör och skribent

Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Läs mer om Emelie Bäckelin

Relaterat

70 miljoner till alzheimerforskning – nu presenteras resultaten

Sex forskare valdes ut efter noggrann granskning. Nu presenteras resultaten från den unika 70-miljonersgåvan till alzheimerforskning vid ett symposium vid Karolinska Institutet.
En symbolisk bild av en hand som placerar ett mynt i en hjärna, vilket representerar investering i hjärnforskning och vikten av ekonomiskt stöd för vetenskapliga framsteg.

7,2 miljoner kronor extra till hjärnforskningen

Hjärnfonden delar ut extra forskningsbidrag på 7,2 miljoner kronor. Tolv forskare inom neurovetenskap får 600 000 kronor var.
Ett kollage med en pojke i svartvitt som lutar sig mot flera högar med tiokronor, mot rosa bakgrund.

Rekordmånga ansökningar och 111 miljoner till svensk hjärnforskning

Fler forskare än någonsin har ansökt om finansiering hos Hjärnfonden i år. Rekordet speglar ett ökande behov av finansiering och ett stort intresse för hjärnforskningens potential.
En närbild på en kvinna som tittar in i ett mikroskop.

Hjärnfonden utlyser nytt bidrag till postdoktorala anställningar

Under våren 2024 utlyser Hjärnfonden ett nytt stöd till postdoktorala forskare. Bidraget till en postdoktoral anställning kan sökas av nydisputerade forskare inom hela neuroområdet.
Cecilia Lundberg, hjärnforskare och ordförande i Hjärnfondens vetenskapliga nämnd.

Om vi bara står på oss kan vi förvänta oss stora framsteg

Varje år brukar närmare hundra forskningsprojekt få besked om ekonomiskt bidrag från Hjärnfonden. Här berättar Cecilia Lundberg, ordförande i Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd, om varför stödet från givarna blir viktigare med tiden.
Magnetisk resonanstomografi (MRI) av en hjärna.

Sex miljoner till framtidens hjärnforskare

Hjärnfonden delar ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare i början av sina akademiska karriärer.
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta