Hjärnfonden
Ge en gåva

Aktuellt

Agneta lever med obotlig hjärntumör

Publicerad: 2024-11-20
Kategori: Hjärntumör
Lästid: 7 minuter
Ett krampanfall visade sig vara ett symtom på glioblastom, en aggressiv och idag obotlig hjärntumör. Efter beskedet lever Agneta i nuet och sätter hoppet till nya forskningsframsteg.
Läs mer
EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom

Publicerad: 2024-11-18
Lästid: 2 minuter
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.
Läs mer

Inflammation i hjärnan bakom klusterhuvudvärk

Publicerad: 2024-11-08
Lästid: 2 minuter
Forskare vid Karolinska Institutet har funnit tecken på att patienter med klusterhuvudvärk har konstant inflammation i nervsystemet, även när de är symtomfria. Upptäckten kan leda till nya behandlingsmetoder. Forskningen är finansierad av Hjärnfonden.
Läs mer
Ett kollage med en flicka och en äldre man mot gul bakgrund.

Patienternas röst om ny alzheimerbehandling

Publicerad: 2024-11-07
Lästid: 2 minuter
En temperaturmätning från Alzheimerfonden, Alzheimerguiden, Demensförbundet och Hjärnfonden visar att 85 procent av respondenterna tycker att EMA bör godkänna den nya behandlingen mot Alzheimers sjukdom.
Läs mer

Han utvecklar framtidens Alzheimerbehandling

Publicerad: 2024-11-05
Lästid: 2 minuter
Att det sedan en tid finns två antikroppsterapier som faktiskt kan bromsa Alzheimers sjukdom är en viktig framgång. De är dock inga mirakelkurer. Här berättar hjärnforskaren Dag Sehlin om varför han arbetar med nästa generations antikroppar.
Läs mer

Ett hej till grannen kan betyda mer än du tror

Publicerad: 2024-10-28
Lästid: 3 minuter
Social aktivitet är en av flera livsstilsfaktorer som främjar hjärnhälsan. Tyvärr besväras många svenskar av ofrivillig ensamhet och isolering. Men forskning visar att även ytliga och tillfälliga kontakter kan göra skillnad för vårt välmående.
Läs mer
En bild på Hadjab research group i ett forskningslabb.

Hopp om ny behandling för patienter med kronisk smärta

Publicerad: 2024-10-25
Kategori: Smärta
Lästid: 3 minuter
En ny studie från Karolinska Institutet ger hopp till patienter som lider av kronisk smärta. Genom att kartlägga genetisk aktivitet hoppas forskarna kunna utveckla nya behandlingsmetoder som inte leder till beroende, vilket dagens behandlingar ofta gör.
Läs mer
Per Nilsson, alzheimerforskare i labbet på Karolinska Institutet.

“Vem som helst kan drabbas av Alzheimers sjukdom”

Publicerad: 2024-10-11
Lästid: 2 minuter
Hjärnforskaren Per Nilsson kämpar mot Alzheimer på flera sätt. På jobbet söker han efter nya behandlingsmetoder och på fritiden hjälper han sin sjuka pappa. Här berättar han om behovet av nya framsteg.
Läs mer
Bananflugor ägnar sig åt en rad komplexa beteenden, från att navigera till födokällor till sociala interaktioner. Foto: Robert Noonan/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Banbrytande karta över bananflugans hjärna

Publicerad: 2024-10-04
Kategori: Hjärnan
Lästid: 3 minuter
Forskare har för första gången kartlagt hela hjärnan hos en vuxen bananfluga. Denna milstolpe öppnar upp för nya insikter om hur hjärnan fungerar och kan bana väg för framtida behandlingar av hjärnsjukdomar.
Läs mer
shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta