Text: Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent
Foto: Alicia Hanze
Lästid: 4 minuter
Äldrekontakts nätverk bryter ofrivillig ensamhet
Äldrekontakt skapar möten som motverkar ofrivillig ensamhet bland äldre. Deras lokala nätverk med volontärer ordnar regelbundna fikaträffar som ger gemenskap, stärker välbefinnandet och bidrar till bättre hjärnhälsa.
Forskningen är tydlig: långvarig ensamhet kan ha allvarliga konsekvenser för hjärnhälsan. Äldre som lever i ofrivillig ensamhet löper högre risk att drabbas av kognitiv svikt, demenssjukdomar och andra hälsoproblem. Att minska ensamheten är därför inte bara en fråga om livskvalitet – det är en investering i folkhälsan.
Den ideella organisationen Äldrekontakt har sedan 2008 aktivt arbetat för att förändra detta. Genom att skapa lokala nätverk erbjuder de äldre en chans att knyta kontakter och återuppleva gemenskap. Med hjälp av över 1 500 volontärer arrangerar dessa nätverk fikaträffar i fler än 50 svenska orter över landet. Varje månad får över 950 äldre möjlighet att mötas i en trygg miljö, där social samvaro kan förbättra både hjärnhälsan och välbefinnandet.
Therese Björkstrander, tf verksamhetsansvarig på Äldrekontakt, beskriver det som ”små insatser med stor effekt”. En kopp kaffe och ett samtal vara den katalysator som bryter ensamheten och samtidigt främjar mental hälsa.
Therese Björkstrander
T.f. Verksamhetsansvarig på den ideella organisationen Äldrekontakt.
Social samvaro nyckel till bättre hjärnhälsa
Äldrekontakts arbete ligger i linje med insikten att social kontakt är en av de sex friskfaktorer som Hjärnfonden lyfter fram för en hälsosam hjärna. Genom att bygga broar mellan människor skapar organisationen förutsättningar för bättre hälsa och minskad sjukdomsbörda – en konkret lösning som gör skillnad.
– Jag är folkhälsovetare i grunden och jag ser hur mycket kunskap det finns om äldre och ensamhet, men det finns samtidigt ett stort behov av att omsätta den i praktiken. Många multisjuka äldre saknar både nätverk och självförtroende att ta sig ut på egen hand, vilket skapar isolering, säger Therese.
Äldrekontakt grundades för att överbrygga dessa hinder med gruppaktiviteter som bygger på regelbundenhet och målgruppens behov. Det finns många barriärer för äldre, som till exempel att ta del av information om vad som finns att göra.
– Man vet inte vilka aktiviteter som finns för man har inget kontaktnät, man kanske ser eller hör dåligt. Man är osäker och vågar inte gå till ett nytt sammanhang där man inte känner någon. Det är för många orosmoment och man tappar självförtroendet.
Hur fungerar träffarna i era lokala nätverk för de äldre?
– Våra lokala volontärnätverk hjälper ensamma äldre i samma område att ses regelbundet över en fika varje månad. Fikaträffarna är välorganiserade och anpassade efter deltagarnas behov. De äldre blir kontaktade av en gruppledare som koordinerar träffarna och som sätter samman ett schema och bokar volontärer till alla träffar i förväg. Några av volontärerna agerar fikavärdar genom att öppna upp sitt hem och servera fika och andra volontärer agerar chaufförer. Dagen innan varje träff ringer chauffören för att bekräfta detaljer, och på träffdagen hämtas de äldre i bil, får hjälp i och ur fordonet, och skjutsas till den fikavärd som står för fika och gemenskap. Gruppledaren ser till att allt flyter smidigt från start till slut.
Vilka utmaningar möter ni i arbetet med att skapa meningsfulla möten för äldre?
– En stor utmaning är att nå ut till de mest ensamma äldre, som ofta är svårast att få kontakt med. Här arbetar vi med lokalt uppsökande arbete och samverkar med aktörer vars personal möter äldre i sitt arbete.
Äldrekontakt samarbetar med flera aktörer för att nå ut till ofrivillig ensamma äldre. Kommunerna är alltid en viktig samverkansaktör då de på många olika sätt kommer i kontakt med äldre genom sina olika verksamheter men även vården, kyrkan och andra lokala föreningar som kommer i kontakt med äldre.
– Idag finns vi representerade i alla län i Sverige förutom Blekinge och Gotland. Det finns ett stort behov i hela landet och det expanderar varje år. Det som styr var vi kan etablera oss beror på intresset från volontärer och hur väl samverkan för att nå ut till målgruppen äldre fungerar på respektive ort, säger Therese.
Fikaträffen blir en plats där ensamheten bryts, generationer möts och hjärnan mår lite bättre för varje samtal.
Ett växande samhällsproblem
Ofrivillig ensamhet bland äldre är en allt större samhällsutmaning som påverkar både hälsa och välmående. Therese Björkstrander beskriver hur social samvaro kan göra stor skillnad:
– Det är tydligt hur någon som varit nedstämd kan börja se livet mer positivt efter några träffar. Under pandemin blev ensamheten ännu mer påtaglig, vilket ledde till försämrad hälsa hos många äldre. Vi såg också en ökning av samtal från äldre som berättade att de mådde dåligt.
Therese Björkstrander tror att en stor anledning till att många äldre är ensamma är att vi umgås väldigt ålderssegregerat. Det finns inte så många naturliga mötesplatser där generationer möts.
– Vi är inte så spontana med kontakter i Sverige, men viljan finns. Vi har många som anmäler sig som volontärer just nu för att man saknar kontakten med den äldre generationen och vill bidra till att bryta ensamheten där man bor, säger Therese och fortsätter:
– Genom Äldrekontakt skapar vi möten, både mellan äldre som vill lära känna andra äldre i samma situation och med våra volontärer som ofta är yngre och bor i området. Det blir en fin dynamik.
Äldrekontakt strävar efter att expandera för att möta det stora behovet av sociala mötesplatser för de allra äldsta och mest isolerade. Under det senaste året har 30 nya fikagrupper startats, jämfört med de cirka 10-15 som brukar etableras årligen. Även om organisationen främst är verksam i större och mindre tätorter, finns en ambition att nå ut även till glesbygden. En av utmaningarna där är de långa avstånden mellan äldre och volontärer, men digitala träffar skulle kunna vara en möjlig lösning.
Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent