Text: Ragnhild Ahlgren
Vetenskapligt sakkunnig och skribent
Lästid: 3 minuter
Tips för att bryta ensamhet
Ofrivillig ensamhet påverkar både din psykiska hälsa och hjärnans funktion. Här hittar du en lista med konkreta tips som hjälper dig att skapa och stärka sociala kontakter – för en friskare hjärna.
Hitta på sidan
Sociala kontakter är viktiga för vår hjärnhälsa. Studier visar att ensamhet kan leda till ökad risk för hjärnsjukdomar och påverka vår kognitiva förmåga negativt. Samtidigt är det aldrig för sent att bryta mönster och bygga nya relationer. Här listar vi råd och metoder – från enkla vardagliga initiativ till evidensbaserade strategier – som kan hjälpa dig och andra i din omgivning att känna sig mindre ensamma.
Vad kan du göra för att bryta din ensamhet?
- Våga ta kontakt med människor i din omgivning. Bjud en kollega eller en granne på en fika eller en promenad. Prata med de du möter i vardagen.
- Tacka ja till sociala aktiviteter även om det kan kännas jobbigt och du brukar säga nej.
- Skaffa en hobby eller gå med i en förening där du kan träffa andra som delar dina intressen.
- Engagera dig i volontärarbete eller fråga andra om det är något du kan hjälpa dem med. Vi mår bra av att känna oss behövda.
EASE-modellen
Den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo har tagit fram en handlingsplan för att hjälpa individen att bryta social isolering. Modellen kallas ”EASE” och beskriver fyra steg som individen kan ta för att försöka komma ur sin situation.
- E-står för extend yourself:
Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor. - A-står för action plan:
Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening. - S-står för selection:
Välj ut någon eller några som du har något gemensamt med och vill utveckla kontakten med. Fokusera på dem. - E-står för expect the best:
Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.
Hur kan du hjälpa någon annan som är ensam?
- Ta kontakt och fråga hur någon mår, det räcker ibland med att bara stanna och byta några ord.
- Hör av dig via telefon eller sociala medier.
- Om du ser att en kollega verkar vara ensam, fråga om hen vill gå med på lunchen eller ta en fika.
- Var inte rädd att säga rätt sak, det är ofta bättre att säga något än ingenting alls.
- Visa på olika typer av hjälporganisationer, hjälp till med länkar eller kontakt om du tror det behövs.
- Det är viktigt att notera att en hälsosam livsstil som inkluderar fysisk aktivitet, en balanserad kost, tillräckligt med sömn och mental aktivitet också är viktiga faktorer för att främja hjärnhälsan. Social interaktion bör ses som en del av en helhetsstrategi för att bevara och förbättra hjärnans hälsa.
Hjälp och stöd
- Äldrekontakt. Ideell förening som arbetar för att bryta social isolering bland ensamma äldre.
- Kommunen. Kommuner arrangerar ofta stöd och mötesplatser för äldre, till exempel kaféverksamhet, aktiviteter som dans eller hantverk, föreläsningar och kulturella evenemang. Kontakta din kommun och se vad som erbjuds i ditt närområde.
- Röda korset. Har verksamhet för alla åldrar runt om i landet, till exempel sociala mötesplatser, kaféer.
- Stadsmissionen. Erbjuder sociala aktiviteter och samtalsgrupper.
- Anhöriglinjen. Stödtelefon för dig som är anhörig. Drivs av Anhörigas riksförbund. Ring 0200-239 500
- Äldrelinjen. För dig som är över 65 år, mår psykiskt dåligt eller längtar efter någon att prata med. Äldrelinjen drivs av Mind. Ring 020-22 22 33.
- Jourhavande präst i Svenska kyrkan. Ring 112 och fråga efter jourhavande präst (öppet alla kvällar 21:00-06:00) eller chatta via svenskakyrkan.se.
Ragnhild Ahlgren
Vetenskaplig sakkunnig och skribent