Hjärnfonden
Ge en gåva

Vad är Creutzfeldt-Jakobs sjukdom?

Sjukdomen tillhör gruppen prionsjukdomar. Det är sjukdomar som beror på att prionproteiner blir felveckade och ansamlas i hjärnan. Snabbt fortskridande demensutveckling är typiskt för sjukdomen.

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (CJD, förkortning från engelskans Creutzfeldt-Jakobs disease) ingår i familjen prionsjukdomar som är sällsynta neurodegenerativa sjukdomar som också kallas transmissibla spongiforma encefalopatier (TSE)1. De är överförbara hjärnsjukdomar, där hjärnan vid mikroskopisk undersökning uppvisar tvättsvampsliknande förändringar.

Orsak till Creutzfeldts-Jakobs sjukdom

Alla typer av prionsjukdomar uppstår när ett normalt kroppseget protein, känt som prionprotein, förändras till en felaktig form. Det normala prionproteinet finns i stora mängder på nervcellerna i hjärnan och tros ha betydelse för jontransport och bildandet av synapser (det område där signaler överförs mellan nervceller)2.

När prionproteinerna ”felveckas” och antar den felaktiga formen får de förändrade och skadliga egenskaper. Förändringen bidrar till att skadliga mekanismer startar en kedjereaktion som sprider den skadliga varianten till prionprotein i andra celler som då också felveckas. De kan inte brytas ned utan ansamlas i hjärnvävnaden, vilket medför att nervcellerna successivt dör och efter hand förstörs allt fler av hjärnans funktioner.

Prionsjukdom kan uppkomma sporadiskt, nedärvas eller vara överförd. Den vanligaste formen av prionsjukdom hos människa är sporadisk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom2.

Sporadisk Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (sCJD)

85 procent av alla fall anses uppstå sporadiskt, och av övriga är nästan alla ärftliga. I Sverige får 10-20 personer diagnosen varje år. Det motsvarar 1-2 personer per miljon invånare årligen3.

Varför vissa personer får sCJD är okänt. Antalet sjuka är detsamma i olika delar av världen och konstant över tiden. Den sporadiska formen är inte ärftlig och det finns inget som talar för att sCJD skulle vara kopplad till något livsmedel. Diagnosen fastställs vid undersökning av hjärnan vid obduktion1.

Ärftlig/familjär CJD

Cirka 10–15 procent av alla prionsjukdomar är ärftliga. Familjär Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (fCJD) orsakas av en ärftlig förändring (mutation) i genen som kodar för prionproteinet på kromosom 20 (20p13). Cirka 40 olika mutationer kopplas till fCJD4. Sannolikt leder mutationerna till att prionproteinet lättare antar den felaktiga form som orsakar sjukdomen3.  Det felveckade proteinets funktion kan vara nedsatt eller inte fungera alls. Det påverkar också vilka symtom som uppkommer.

Mutationer i PRNP kan även leda till två andra prionsjukdomar. Den ena är Gerstmann-Sträussler-Scheinkers syndrom (GSS), som tidigt i sjukdomsförloppet främst påverkar balansen och gångförmågan. Den andra är fatal familjär insomni (FFI), där det första typiska symtomet är sömnstörningar3.

Den ärftliga formen (fCJD) nedärvs i ett autosomalt dominant mönster. Det betyder att om en av föräldrarna har sjukdomen, det vill säga har en normal gen och en förändrad (muterad) gen, är sannolikheten för varje barn att ärva den muterade genen 50 procent. De barn som inte ärvt den muterade genen får inte sjukdomen och för den inte heller vidare.

De flesta mutationer i PRNP har en stor genomslagskraft (penetrans), vilket innebär att i princip alla som ärvt mutationen kommer att insjukna3.

För att ställa diagnosen familjär prionsjukdom krävs, förutom undersökning av hjärnan vid obduktion, en genetisk analys. Enstaka fall av familjär prionsjukdom finns rapporterade i Sverige 1.

Förvärvad CJD

  • Iatrogen Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (iCJD) innebär att sjukdomen har överförts vid sjukvårdande behandling. Över 400 fall av den iatrogena formen av sjukdomen har dokumenterats globalt fram till 2019. Nästan alla som har drabbats har fått behandling med vävnad (från hårda hjärnhinnan eller hypofysen) från avlidna individer som led av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom innan man kände till hur sjukdomen överförs3. Inga fall av iCJD har rapporterats i Sverige2.
  • Variant Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (vCJD) är en annan form av överförd prionsjukdom. vCJD har kopplats till att de personer som insjuknat ätit produkter från nötkreatur med BSE, bovin spongiform encefalopati (BSE), galna ko sjukan. Inga fall av vCJD har konstaterats i Sverige2.

Creutzfeldts-Jacobs sjukdom – Symtom

Både symptomens förlopp och debuten för de första symtomen varierar mellan sjukdomsformerna.

Vid sporadisk CJD är förloppet mycket snabbt och debuten sker i regel vid 60-70-årsåldern.  De första symtomen kan vara svårtolkade och vaga. Det kan handla om sömnsvårigheter, trötthet och depression.

Tillståndet brukar sedan försämras snabbt. Många får svårt att gå eftersom både balansen och synen påverkas. De flesta får också plötsliga muskelryckningar. Sjukdomen leder till en snabbt fortskridande demens. Efter hand får personer med sjukdomen svårt att tala, svälja och äta.

Vid den ärftliga varianten sker sjukdomsdebut vid 30-50-årsåldern och förloppet är oftast långsammare.

De patienter som fått förvärvad CJD har varit i 30-årsåldern men även yngre har drabbats.  Vid vCJD är det vanligt med psykiska symtom, beteendeförändringar och avvikande smärtsensationer.

Diagnos av  Creutzfeldts-Jakobs sjukdom

Sjukdomen diagnosticeras genom en kombination av symtom och kliniska fynd hos patienten och olika laboratorieundersökningar1,3

  • Magnetkameraundersökning (MR). MR skapar detaljerade bilder av huvudet och kroppen och är särskilt användbar för att påvisa hjärnsjukdomar. Personer med Creutzfeldt-Jakobs sjukdom har karakteristiska förändringar som kan upptäckas vid vissa MR-undersökningar5.
  • Elektroencefalogram (EEG) EEG mäter hjärnans elektriska aktivitet och kan visa en typisk bild hos de som har CJD.
  • Ryggvätskeprov Ryggvätska omger och dämpar hjärnan och ryggmärgen. I ett test tas en liten mängd ryggvätska för testning. Detta test kan utesluta andra sjukdomar som orsakar liknande symtom som Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Det kan också detektera nivåer av proteiner som kan peka på Creutzfeldt-Jakobs sjukdom eller varianten Creutzfeldt-Jakobs sjukdom (vCJD). Det finns en nyare analysmetod som kan användas för att studera felveckning av prionproteinet i ryggvätska. Metoden kallas RT-QuIC (real-time quaking-induced conversion) och ger säkrare resultat än analysen av andra proteiner.

En helt säker diagnos kan bara fastställas genom att undersöka ett vävnadsprov från hjärnan. Vid undersökningen ses de spongiforma förändringar som förekommer i hjärnans grå substans som är typiska vid samtliga former av sjukdomen. I de flesta fall kan även en ansamling av felveckat prionprotein påvisas.

Behandling av Creutzfeldts-Jakobs sjukdom

Idag finns det ingen behandling mot CJD trots att forskarna har testat många olika läkemedel. Den behandling som ges idag resulterar enbart i lindring av symptom och syftar till att ge god omvårdnad.

Forskning om Creutzfeldts-Jakobs sjukdom.

Forskningen kring prionsjukdomar är aktiv. Felveckade proteiner förekommer även vid andra neurodegenerativa sjukdomar som är betydligt vanligare, till exempel Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom3.

Ett nytt läkemedel som är utformat för att hämma produktionen av prionprotein (PrP) är under utveckling för potentiell behandling av CJD. Det är ett så kallat antisensläkemedel och det pågar tidiga kliniska tester för att utröna om det är effektivt och säkert4.

Visste du att…

  • CJD kan inte överföras via luft eller genom beröring. Däremot ska man vara försiktig vid hantering av hjärn- och ryggmärgsvävnad från infekterade individer. I en del fall har prionproteiner överförts via vävnad från infekterade patienter men det skedde innan man hade tillräcklig kunskap om hur och vad som sprider sjukdomen.
  • Det finns hittills inga fall i Sverige där patienter har drabbats av förvärvad CJD.

Referenser:

1: Folkhälsomyndigheten

2: Neuro

3:Socialstyrelsen

4: CJD Foundation

5: Mayo Clinic

Publicerad 2024-10-02

Ge en gåva till den livsviktiga hjärnforskningen

Diagnoser

Här har vi samlat information om hjärnans diagnoser och sjukdomar.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta