Hjärnfonden
Ge en gåva
Gabriella Wejlid föreläser på scenen under Hjärnans Dag 2022.

Hjärnans dag 2022

Hjärnans dag 2022 samlade forskare och experter på Lilla Cirkus i Stockholm för att bjuda på inspirerande och fördjupande föreläsningar om hjärnan. Med pandemin färskt i minnet fick deltagarna lära sig mer om hälsoångest, men även om att tappa minnet och att träna upp det, om barns och ungas mående i en digital tid, ADHD genom livet och att ALS-gåtan kanske kan lösas i Sverige. Dessutom en cykelkampanj som genererat tusentals gåvor till ALS-forskningen. Två av föreläsningarna kan du se nedan.

Sissela Nutley

Hur mår barn och unga i en digital tid?

Fler unga upplever psykiska besvär. Många frågar sig vilken roll digitala medier har i denna utveckling. Vad händer i den icke fullt utvecklade hjärnan när barn och unga får för mycket skärmtid? Samtidigt som sociala medier och digitala spel ger en stor behållning svarar majoriteten av unga att deras digitala aktiviteter går ut över deras sömn, motion och skolarbete. Forskning visar på lösningar där vuxenvärlden och unga själva kan hjälpas åt att få ett balanserat användande. Det ideella projektet “Det syns inte” ger många råd hur man kan nå ut till unga idag.


Föreläsning med många råd om hur man kan nå ut till unga av Sissela Nutley, doktor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet, föreläsare och författare samt medförfattare till en forskningsöversikt för Statens Medieråd.

Lotta Borg Skoglund

ADHD genom hela livet

Vad kan man göra som förälder och närstående till barn med ADHD, hur kan man tackla diagnosen som vuxen, på jobbet och hur är det att åldras med funktionsnedsättningen? ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen. Kvinnor med ADHD kan ha både hyperaktiva och impulsiva symtom, men impulsiviteten syns inte lika tydligt hos kvinnor. Symtomen kan bli värre senare i livet och påverkas av hormonella svängningar under menstruationscykeln, graviditet och klimakteriet. Samlad aktuell forskning visar på möjligheter och strategier för att få vardagen att fungera för vuxna och barn.


Lotta Borg Skoglund, docent vid Uppsala universitet, överläkare i psykiatri och en av grundarna till SMART psykiatri, föreläste om hur ADHD kan tacklas i olika perioder i livet.

Mats Lekander

Hälsoångest i pandemins spår

Mats Lekander, professor i hälsopsykologi vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, föreläste om vad det är som gör att vi känner oss sjuka eller friska och om pandemin ledde till att hälsoångesten ökade.

Är vi för observanta på vår hälsa? Vad är det som gör att vi känner oss sjuka eller friska och hur styr det vårt agerande? Hur påverkade pandemin vårt beteende och ledde det till att hälsoångesten ökade i samhället? Omkring 6-8 procent av befolkningen lider av allvarlig hälsoångest. Sjukdomshot kan påverka våra värderingar och det sätter i gång reaktioner i vår kropp. Det är medfödda tendenser vi har för att vi vill undvika fara, men att anpassa beteendena till hur stora riskerna är, det är mycket individuellt.

Hedvig Söderlund

Minnesforskaren som tappade sitt eget minne

Hedvig Söderlund, adjungerad professor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet, författare och föreläsare, om vad som händer i hjärnan när stressen tar över.

Hedvig var mitt i karriären som hjärnforskare när hon blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Hon hade framgångsrikt forskat på hur minnet är organiserat i hjärnan. Just minnet påverkas i hög grad vid utmattning, och nu undrade hon hur det såg ut i hennes egen hjärna. Vad händer i hjärnan när stressen tar över och hur kan vi få hjärnan att läka på bästa sätt? Stressrelaterad ohälsa har ökat kraftigt på senare år. Hedvig delade med sig av fakta och sina personliga erfarenheter.

Thomas Brännström

Kan ALS-gåtan lösas i Sverige?

Thomas Brännström, professor och överläkare vid Institutionen för medicinsk Biovetenskap, Umeå universitet, föreläste om Sveriges ledande roll i kampen mot ALS och hur det system av gener som kan orsaka ALS studeras.

Varje år insjuknar cirka 220 personer i Sverige i ALS. De flesta är mellan 50 och 70 år. Sjukdomen kan börja smygande eller mer sällsynt plötsligt med svaghet i tungan, en hand eller ett ben. Både utbredningen och förloppet av muskelbortfall och funktionshinder varierar. Sverige är ett av de ledande länderna i kampen mot ALS. Vid Umeå universitet studeras det system av gener som kan orsaka ALS för att ta reda på hur de fungerar. Till sin hjälp har man världens största samling av prover från ALS-patienter. Men vad har det gett oss för intressanta spår och behandlingsidéer?

Gabriella Wejlid

Så tränar du upp ditt minne

Gabriella Wejlid, författare och föreläsare, förklarade hur minnet fungerar och gav minnesknep för att komma ihåg saker bättre.

När vi förstår hur minnet fungerar, då inser vi också vilket fantastiskt minne vi har och hur vi kan använda det på bästa sätt. Hjärnan behöver ständig stimulans för att hålla sig i bra form. Men idag samlar vi mycket av den information som vi förr höll i huvudet – mobilnummer, koder, inloggningsuppgifter – i våra mobiltelefoner. Så vad kan vi göra för att komma ihåg saker bättre? Och finns det minnesknep för att komma ihåg om vi stängde av spisen innan vi gick hemifrån? Allt handlar om teknik, lite fantasi, och en aha-upplevelse om hur vi gör när vi minns!

Fredrik Lundgren

Cyklar för ALS-forskningen

Fredrik Lundgren, privat insamlare, Hjärnfonden. Samlade in pengar för ALS-forskning genom en cykelkampanj från Smygehuk till Kebnekajse.

När Fredrik Lundgrens bästa vän, mamman till hans barn, drabbades av ALS hösten 2021 rasade världen. Han ville inte bara stå bredvid och titta på utan bestämde sig för att själv samla in pengar till forskningen. I maj 2022 påbörjade han sin cykelresa från Sveriges lägsta punkt i Kristianstad mot toppen av Kebnekaise, med målet att samla in en miljon kronor till ALS-forskningen. På vägen engagerade sig fler hundra människor för att Fredrik skulle nå sitt mål. Hans outtröttliga engagemang spred sig som ringar på vattnet och visade hur en persons idé kan växa och generera tusentals gåvor för att lösa den svåra ALS-gåtan.


Frågor om evenemanget?

Om du har frågor kring Hjärnans Dag är du alltid varmt välkommen att kontakta oss via mejl.

event@hjarnfonden.se


Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev

Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din e-post varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.

shaped face

Swisha en gåva till 90 112 55
eller engagera dig på
ett annat sätt.

Stöd forskningen

Stöd oss

Egen insamling

Starta