I mina tankar – en podcastserie om hjärnans diagnoser
Hur är det att leva med bipolär sjukdom? Och vad händer när någon du älskar drabbas av en stroke? Hur lever man livet med en livslång sjukdom utan bot?
I ett ljuddrama av Hjärnfonden skildrar Jens Liljestrand, Josefine Jinder och Uje Brandelius livet för den som drabbas av hjärnans diagnoser och människorna runtom. I mina tankar berättar om utanförskapet som kommer med bipolär sjukdom, livet med Parkinsons sjukdom och känslorna när någon nära drabbas av en stroke. Upplevelser av sorg, kärlek och skuld som känns igen. Varje ljuddrama följs av ett eftersnack med forskare, läkare, drabbade och en präst.
Vem är som du?
I detta avsnitt dramatiseras den självdestruktivitet som ofta kommer med att leva med bipolär sjukdom och frustrationen över att ha en hjärna som fungerar annorlunda.
Filippa är naturligt vacker och har långt tjockt hår, med en liten blå sjal knuten runt tofsen. Mascara och lite läppglans är det som krävs för att Filippa ska se dyr ut. Det gör mig avundsjuk och avundsjukan gör mig ännu fulare.
Författare
Josefine Jinder
Parkinson – The Musical
I ord och toner beskriver detta avsnitt livet med en livslång sjukdom och längtan efter en helt vanlig vardag. En musikal som fångar livet.
För ett ögonblick tror du jag skämtar
Och du hinner börja skratta
Men när du ser att jag inte ler
Då börjar du fatta
Och då gråter vi
För allt som är förbi.
Kompositör/låtskrivare
Uje Brandelius
Hardangervidda
Hur påverkas du när någon du älskar drabbas av en stroke eller hjärnskada? Som lyssnare kastas du rakt in i skildringen av ett trauma som för många kan bli komplext och långvarigt. Sorgen och saknaden som infinner sig när en person förändras.
– Hjärnskador skiljer sig från andra skador och sjukdomar på så vis att de kan påverka personligheten, säger Jens Liljestrand, manusförfattare. När du möter en människa möter du hjärnan. Så vad händer om den är skadad, vad händer om den är sjuk? Och hur påverkar det din relation till den personen?
Författare
Jens Liljestrand
Fördjupande samtal
Varje avsnitt följs av ett eftersnack där vi möter vi några av de som lever med diagnoserna, samt forskare, läkare och en präst. Fördjupa dig i ämnena och lyssna på samtal om hur livet påverkas med en hjärndiagnos, forskning och framsteg, hoppfullhet och kraftansträngning.
Eftersnacket: Vem är som du?
Vi möter Tove Lundin, föreläsare och själv drabbad av bipolär sjukdom, som samtalar med Mikael Landén, professor och överläkare, kring vilka utmaningar som kommer med diagnosen och kraften det tar att acceptera den.
Eftersnacket: Parkinson – The Musical
Tillsammans med Per Svenningsson, professor i neurologi på KI, fördjupar sig Uje Brandelius i sjukdomsbilden och reflekterar kring hur det är att leva med Parkinson. När livet ställs på ända men ändå levs.
Eftersnacket: Hardangervidda
Hur står man bredvid och ser sin anhöriga försvinna och bli någon annan? Eller hur hanterar man sorg som känns som skuld? Prästen Håkan Sandvik och geriatrikern Wilhelmina Hoffman, chef för Svenskt Demenscentrum, samtalar om hur man som anhörig går vidare i den processen.
Det finns en enorm kraft i drama och samtal när det handlar om att öka kunskapen och förståelsen om hur det är att leva med en diagnos eller stå bredvid som närstående. Hjärnfonden ser det som en viktig del i arbetet mot ett samhälle där fler ser till hjärnans bästa, och där olikheter värderas.
PR- och pressansvarig för Hjärnfonden
Utgivare
Hjärnfonden
Produktion
Borg Owilli
Mathilda von Essen
Axel Winqvist
Deltagare Eftersnack
Eftersnacket: Vem är som du?
Tove Lundin, journalist, författare och föreläsare
Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och överläkare på en mottagning för patienter med bipolär sjukdom
Eftersnacket: Parkinson – The Musical
Uje Brandelius, musiker, sångare, skådespelare och journalist
Per Svenningsson, professor i neurologi och forskargruppsledare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset
Eftersnacket: Hardangervidda
Wilhelmina Hoffman, geriatriker, chef Svenskt Demenscentrum, rektor och chef för Stiftelsen Silviahemmet
Håkan Sandvik, präst
Prenumerera på Hjärnfondens nyhetsbrev
Registrera dig idag och få vårt nyhetsbrev direkt till din mejlkorg varje månad. Som prenumerant kommer du få tillgång till en värld av kunskap och inspiration – från intervjuer med ledande forskare och personer som har drabbats av hjärnsjukdomar till tips, råd och fakta om hjärnan.
Genom att gå vidare samtycker jag till att mina personuppgifter behandlas i enlighet med Hjärnfondens integritetspolicy