Sjung för hjärnan. Länge leve sången!
De emotionella delarna av hjärnan har verkligen magiska krafter. Sången, dansen och rytmen kan göra underverk, både för den kroniskt sjuka och den fullt friska personen. Dans underlättar till exempel rytmen i den som är drabbad av Parkinsons sjukdom. Musik från ungdomen är fortfarande lagrad i känslominnet hos den med demens. Musik kan underlätta inlärning och hjälpa den deprimerade upp på fötter.
Sjung för hjärnan är ett initiativ av Hjärnfonden och Sveriges Körförbund som syftar till att samla in pengar till hjärnforskning. Så att alla hjärnor kan och får ta plats.
Idag sjunger cirka 600 000 svenskar i kör. Tillsammans med Sveriges Körförbund genomförde Hjärnfonden under 2021 ett pilotprojekt som vi kallade “Sjung för hjärnan”. Projektet är ett insamlingsinitiativ för körer där de samlar in pengar genom konserter och andra aktiviteter och där överskottet går till forskning och information om hjärnan.
Sjung för hjärnan var mycket lyckat, högt engagemang och bra inspiration, både fysiskt och i sociala medier. Vi samlade in totalt 172 302 kr tillsammans med körerna och Sveriges Körförbund under 2021.
Vi på Hjärnfonden är mycket glada och stolta över detta fantastiska engagemang från körerna!
Nu bjuder vi in nya körer
Nu startar rekryteringen av körer för Sjung för hjärnan 2022 och vi önskar komma i kontakt med alla som är intresserade av att tillsammans göra skillnad nu, och i framtiden. Sjung för hjärnan är öppet för alla körer, även om man inte är medlem i Sveriges Körförbund. Uppstartsmöte sker den 8:e juni då körledare och ansvariga är välkomna att delta.
Anmälning till projektet sker löpande. Den 23 augusti håller vi en digital kick-off för alla anmälda körer och deras medlemmar.
Vid frågor, kontakta förbundsdirektör Karin Eklundh karin.eklundh@sverigeskorforbund.se eller projektledare Emma Cajander emma.cajander@hjarnfonden.se.
Hur går det till?
Varje kör driver en egen digital insamling under projektet Sjung för hjärnan. Att samla in pengar är roligt, välgörande och meningsfullt. På sociala medier kan kördeltagarna enkelt dela insamlingen och genomföra olika initiativ, som kören själv spånar fram, på det sätt som passar just dem bäst.
När det är dags för fysiska event så får kören ett eget swishnummer som går till Hjärnfonden, och pengarna från detta nummer förs över till körens insamling med jämna mellanrum. Perfekt vid alla typer av fysiska evenemang.
Alla körmedlemmar bjuds in till en härlig Facebookgrupp, här bjuds det på tips och trix under detta halvår som vi jobbar tillsammans för hjärnan och forskningen. Vi bjuder på våra bästa idéer om hur man kan boosta sin insamling, vi delar spännande artiklar och filmer kopplat till hjärnan, sång och musik. Det finns loggor, inläggsmallar, rörligt material för sociala medier och bilder att ladda ned för användning.
Förra året bjöd på intressanta möten
Under 2021 bjöd vi in alla kördeltagare i projektet Sjung för hjärnan samt medlemmar i Sveriges Körförbund på ett intressant, inspirerande webbinarium med temat musik, sång och hjärnhälsa. Vi samtalade med Töres Theorell, läkare och professor emeritus vid Karolinska Institutet som berättade om sångens läkande kraft och Laszlo Harmat, docent vid institutionen för psykologi vid Linnéuniversitetet som leder ett alldeles nystartat forskningsprojekt om körsång och åldrande.
Det är lätt att tänka sig att musik är något abstrakt och luddigt, men forskning visar att sång kan ha oanade, starka kroppsliga effekter på oss. Hjärnfondens Emma Cajander fick tillsammans med Tina Grape Viding, forskare och sjuksköterska, gästa Körpodden som drivs av Karin Eklundh på Sveriges Körförbund.
Hjärnan och sången
Sången tillhör alla. Den tar olika form hos olika personer, men känslorna som följer med en sång som lämnar avtryck, de känns hos alla. Sång och musik kan förändra livet för både friska och kroniskt sjuka. Men ingen sång lever på egen hand. Den formas och bärs upp av alla som berörs av den. Och berör gör den. Så sjung för hjärnan. Länge leve sången!