Emelie Bäckelin
Vetenskaplig redaktör och skribent
Emelie Bäckelin är vetenskapsjournalist och har en Masterexamen i Molekylärbiologi med fördjupning i medicinsk biologi samt en examen som Leg. Biomedicinsk analytiker.
Emelie läste molekylärbiologi vid Lunds universitet och University of Manchester. Hon har arbetat som BMA på neurofysiologen i Lund och som forskningsassistent inom epilepsiforskning. Hon har även läst till journalist på Södertörns Högskola med praktik på Vetenskapsredaktionerna på SR och SVT. Emelie har arbetat på Hjärnfonden sedan 2015 med både insamling och kommunikation.
7,2 miljoner kronor extra till hjärnforskningen
Hjärnfonden delar ut extra forskningsbidrag på 7,2 miljoner kronor. Tolv forskare inom neurovetenskap får 600 000 kronor var.
Publicerad: 12 December 2024
Kategori:
Lästid: 2 minuter
EMA rekommenderar Leqembi för behandling av tidig Alzheimers sjukdom
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ändrar sitt beslut och rekommenderar nu det svenskutvecklade läkemedlet Leqembi (lecanemab) för en begränsad patientgrupp vid tidig Alzheimer.
Publicerad: 18 November 2024
Kategori:
Lästid: 2 minuter
Banbrytande karta över bananflugans hjärna
Forskare har för första gången kartlagt hela hjärnan hos en vuxen bananfluga. Denna milstolpe öppnar upp för nya insikter om hur hjärnan fungerar och kan bana väg för framtida behandlingar av hjärnsjukdomar.
Publicerad: 4 Oktober 2024
Kategori:
Lästid: 3 minuter
Skapa en jämlik utbildning: Verktyg och modeller för skolpersonal
En hjärnmedveten och inkluderande skola gynnar alla barns skolgång, men kan vara särskilt viktig för elever med NPF. Här är tips på verktyg och modeller att arbeta efter för dig som lärare.
Publicerad: 25 September 2024
Lästid: 4 minuter
Hjärnforskning ger hopp om bättre självmordsprevention
Ny forskning om hjärnan kan bli avgörande för att förhindra självmord i framtiden. Martin Schalling, neurobiolog vid Karolinska Institutet, tror på stora framsteg inom biomarkörer och AI-teknik.
Publicerad: 9 September 2024
Kategori:
Lästid: 6 minuter
Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar
Den 16 oktober deltar Hjärnfonden i ett symposium på temat vårdutveckling vid Alzheimers sjukdom, arrangerat av Stiftelsen Solstickan, Karolinska Institutet och professor Bengt Winblad.
Publicerad: 4 September 2024
Lästid: 1 minut
Från kärlek till kamp för forskning – Carinas man Peter fick glioblastom
Efter att Carinas make Peter gick bort i glioblastom valde hon att omsätta sin sorg i handling. Här berättar hon om kampen, kärleken och sin beslutsamhet att ge Peters liv en fortsatt mening.
Publicerad: 13 Augusti 2024
Kategori:
Lästid: 5 minuter
Ted Ebendal – Trettio år med Hjärnfonden
En hyllning till Ted Ebendal, professor emeritus vid Uppsala universitet och avgående sekreterare för Hjärnfondens Vetenskapliga nämnd.
Publicerad: 5 Juli 2024
Kategori:
Lästid: 2 minuter
Ohlssons – en av Hjärnfondens mest lojala företagsgivare
Varje år sedan 2018 har Ohlssons skänkt årets julgåva till Hjärnfonden. Här berättar de om grunden till sitt engagemang.
Publicerad: 4 Juli 2024
Kategori:
Lästid: 2 minuter
Rekordmånga ansökningar och 111 miljoner till svensk hjärnforskning
Fler forskare än någonsin har ansökt om finansiering hos Hjärnfonden i år. Rekordet speglar ett ökande behov av finansiering och ett stort intresse för hjärnforskningens potential.
Publicerad: 2 Juli 2024
Kategori:
Lästid: 3 minuter
Att leva utan Della – en berättelse om kärlek och förändring
Familjen Svanfeldt har mött många utmaningar kopplade till hjärnhälsa, särskilt genom dottern Della som hade en svår hjärnskada, CP och epilepsi. Denna prövning har format deras vardag och inspirerat dem att skapa kaffet Beans & Brains för att stötta hjärnforskningen.
Publicerad: 24 Juni 2024
Lästid: 10 minuter
Hjärnfonden i nytt samarbete med Cykelkraft
Cykelkraft initierar kampanjen Cykelminnet i samarbete med Hjärnfonden, ett initiativ som syftar till att öka cyklandet i Sverige, särskilt bland barn och ungdomar. En satsning för ökad cykelglädje och bättre hjärnhälsa.
Publicerad: 3 Juni 2024
Kategori:
Lästid: 2 minuter
Hjärnfonden utlyser nytt bidrag till postdoktorala anställningar
Under våren 2024 utlyser Hjärnfonden ett nytt stöd till postdoktorala forskare. Bidraget till en postdoktoral anställning kan sökas av nydisputerade forskare inom hela neuroområdet.
Publicerad: 23 April 2024
Kategori:
Lästid: 1 minut
Alzheimers sjukdom – vad händer i hjärnan?
Varje år drabbas tusentals svenskar av Alzheimers sjukdom, den vanligaste formen av demens. Sjukdomen leder till nervcellers död, vilket påverkar minnet, tänkandet och personens förmåga att fungera i vardagen.
Publicerad: 20 September 2018
Lästid: 3 minuter
Svensk diagnosmetod för Alzheimer internationellt erkänd
Alzheimerforskarna Henrik Zetterberg och Kaj Blennow har båda två fått forskningsanslag från Hjärnfonden. Nu har deras metod för att diagnosticera Alzheimers sjukdom klassificerats som internationell referensmetod som blir standard över hela världen.
Publicerad: 28 Oktober 2015
Lästid: 1 minut