8 tips på hur du kan förebygga demens
En tredjedel av alla demenssjukdomar skulle kunna förebyggas genom att göra små förändringar i hur vi lever. Här är åtta tips på hur du kan påverka risken att drabbas av Alzheimer.
– Genom att ändra din livsstil kan du minska risken att drabbas av minnesstörningar med 30 procent, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik på Karolinska Institutet. Regelbunden träning och bättre kost ökar vårt välbefinnande och stärker också hjärnan. Att hålla hjärnan aktiv och behålla dina sociala kontakter är viktigt. Sociala och psykologiska faktorer spelar också roll och risken för att drabbas av demens ökar om du är ensamstående, känner dig ensam, sover dåligt och stressar.
Håll dig fysiskt aktiv
Att träna regelbundet har många hälsofördelar. Flera studier har påvisat att den som tränar tre gånger i veckan sänker sin risk att drabbas av Alzheimers sjukdom och demens. Träning som får upp pulsen ökar blodflödet till hjärnan ger nervcellerna mer näring och syre. Regelbunden motion kan också reducera riskfaktorer för demens som diabetes typ 2, högt blodtryck och höga kolesterolvärden. Fysisk aktivitet gör att kroppen blir bättre på att ta hand om stresshormoner – din stresstålighet ökar, helt enkelt. Dessutom frisätts signalsubstanser i hjärnan som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan också förbättras.
Umgås och ha trevligt
Socialt engagemang gör hjärnan glad. Det kan minska risken för depression och demens. Gör sådant du tycker är kul och meningsfullt. Varför inte slå två flugor i en smäll, ta med en kompis på träningen, hjärnan mår bra av motion och du håller dig socialt aktiv.
Tänk på vad du äter
En hälsosam och välbalanserad diet med mindre mättat fett och mer frukt och grönsaker minskar risken för kognitiv ohälsa. Mat som är bra för hjärta och blodtryck är också nyttig för hjärnan och att hålla en hälsosam vikt skyddar dig mot Alzheimers sjukdom. Flera studier har visat att medelhavskost och nordisk mat kan sänka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom med 40 procent. Läs mer om hälsosam kost här.
Utmana din hjärna mentalt
Det är också bra att hålla hjärnan aktiv och mentalt stimulerad när man blir äldre. Aktiviteter som kräver mental ansträngning, t.ex. läsa, skriva, spela brädspel, lära sig ett nytt språk eller spela musik har visat sig sänka risken för demens med hälften. Att utmana din hjärna ger dig både kort- och långsiktiga kognitiva fördelar.
Akta huvudet
Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens. Viktigt att försöka undvika fallolyckor och att använda säkerhetsbälte på vägarna och hjälm på cykeln eller hästen.
Sömn
Utan sömn fungerar inte kroppen och speciellt inte hjärnan. Forskningen visar att människor som regelbundet sover mindre än de rekommenderade sju till åtta timmarna varje natt uppvisar sämre resultat när man testar deras mentala kapacitet. Förmodligen beror på det här på att det man lärt sig under dagen fastnar som minnen när man sover. Se till att börja varva ned i god tid innan du lägger dig – helst utan mobil, dator eller andra skärmar. Ta hellre ett bad eller läs en bra bok. Håll sovrummet mörkt och svalt.
Fimpa
Det finns starka bevis för att rökning ökar risken för försämrad kognitiv förmåga. Att sluta röka minskar risken till samma nivå som för de som aldrig rökt. Dessutom ökar rökning risken för högt blodtryck som är en riskfaktor för demens och Alzheimer.
Ta hand om ditt hjärta
Studier visar att riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke, som fetma, högt blodtryck och diabetes, även påverkar din kognitiva hälsa negativt. Ta hand om ditt hjärta så hjälper du din hjärna.
Observera att de här tipsen gör att du kan minska risken att få en demenssjukdom men du kan fortfarande drabbas.