Text: Ragnhild Ahlgren
Vetenskaplig sakkunnig och skribent
Lästid: 2 minuter
Det här ska du äta för att hjärnan ska må bra
Hjärnan behöver en allsidig kost för att må bra. Grönsaker, baljväxter, frukt, bär, vegetabiliskt fett, fisk och skaldjur är en bra bas.
Kunskapen och intresset för mat och hälsa har ökat under de senaste åren. Det har gjorts många internationella studier under många år där man har funnit att ett hälsosamt matmönster har kopplats till lägre risk för både hjärt- och kärlsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar som kognitiv försämring och Alzheimers sjukdom.
FINGER-modellen
Flera olika risk- och friskfaktorer kan påverka vår sannolikhet att utveckla kognitiv svikt och demens. FINGER*-modellen bygger på vetenskapliga bevis från FINGER-studien och visar att samtidiga livsstilsåtgärder inom fem områden kan bidra till att förebygga och fördröja utvecklingen av kognitiv försämring. Det är därför viktigt att tillämpa ett multimodalt tillvägagångssätt dvs att äta en hälsosam kost, vara fysiskt aktiv, att kognitivt stimulera hjärnan, att vara socialt aktiv och att ha koll på riskfaktorer relaterade till hjärt- och kärlsjukdomar.
*FINGER är en minnesregel som hänvisar till handens fem fingrar för de fem viktigaste faktorer för att motverka minnesproblem. Man ska aktivera alla fem fingrarna varje dag.
Det är viktigt att komma ihåg att även om du följer FINGER-modellen så kan din kognition försämras, risken att drabbas kan minska men försvinner inte.
Nordiska kostråd
Det hälsosamma matmönstret som FINGER-modellen tillämpar följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR). De nordiska näringsrekommendationerna utgör den vetenskapliga grunden för nationella kostråd och näringsrekommendationer i de nordiska och baltiska länderna.
NNR2023 är resultatet av fem års arbete av flera hundra forskare och experter och är den mest aktuella och heltäckande sammanställningen av forskning om mat och hälsa. I NNR beskrivs matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt.
I korthet rekommenderar NNR2023: En övervägande växtbaserad kost med mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn. Rikligt intag av fisk och nötter. Måttligt intag av fettsnåla mejeriprodukter. Begränsat intag av rött kött och fågel. Minimalt intag av bearbetat kött, alkohol och bearbetade livsmedel som innehåller stora mängder fett, salt och socker.
Matvanekollen
På livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer och få råd och vardagstips som gör det enklare att lyckas med matvanor som är hållbara för både din hälsa och miljön.
Här kan du också testa dina matvanor på Matvanekollen. Det är ett enkelt snabbtest, där du också får tips på vad just du kan göra för att äta mer hälsosamt.
Det är viktigt att notera att en hälsosam livsstil som inkluderar fysisk aktivitet, tillräckligt med sömn, mental aktivitet och social interaktion också är viktiga faktorer för att främja hjärnhälsan. En balanserad kost bör ses som en del av en helhetsstrategi för att bevara och förbättra hjärnans hälsa.
Källor
- The importance of healthy dietary patterns in chronic disease prevention
National Center for Biotechnology Information | Neuhouser ML | (Nutr Res. 2019 Oct;70:3-6. doi: 10.1016/j.nutres.2018.06.002. Epub 2018 Jul 10. PMID: 30077352; PMCID: PMC6328339) |
- FINGER modellen
The FINGERS Brain Health Institute |
- Näringsrekommendationer 2023
Livsmedelsverket |
- Kostråden - hitta ditt sätt
Livsmedelsverket |
Ragnhild Ahlgren
Vetenskaplig sakkunnig och skribent